Gisteren, zondag 5 maart, kende onze Grote Prijs Monseré een mooie finale en ontknoping.

Als organisator zijn dan we ook blij met ons podium, waar de kwaliteit en klasse van afdruipt.

 

Begrijpelijkerwijs ging veel aandacht achteraf naar de fotofinish die de winnaar moest aanduiden. 

Als inrichter hebben wij zelf geen verantwoordelijkheid in de organisatie van deze finishlijn en de finishfoto.

Deze taak dient te gebeuren door de Belgische Wielerbond en de UCI.

 

Onze opdracht als inrichter is prioritair het aanbieden van een veilige omloop waar we, ter nagedachtenis aan Jean-Pierre Monseré, wielertalenten de kans willen geven om te schitteren. 

Roeselare, 6 maart 2023

 

Startschot

 Zoals steeds is het vroeg dag bij onze wedstrijd. Omstreeks kwart na 10 uur deze ochtend weerklonk in Ichtegem het startschot voor een kleine 200 kilometer wedstrijd waarbij de Hooglede- en Gitsberg, de Ruidenberg- en Lookhuisstraat voor het nodige peper en zout dienden te zorgen. De start te Ichtegem zorgde alvast voor een gezellige volkstoeloop. 

Vlucht van de dag 

9 enthousiastelingen tekenden vrij snel voor de vlucht van de dag. Thibau Verhofstadt (Tarteletto-Isorex), noorderburen Rick Pluimers (Tudor), Wouter Van De Weerdhof (Allinq) en Huub Artz (Metec-Solarwatt), de Deen Emil Toudal (ColoQuick), de Spanjaard Carlos Canal (Euskaltel-Euskadi), de Brit Zak Coleman (VolkerWessels) en van over de oceanen de Nieuw-Zeelander Ryan Christensen (Bolton Equities Black Spoke) en de Canadees Nick Zukowsky (Q36.5). Het peloton hield er een strakke regie op na: 3’ 20 “ was zo ongeveer de maximale voorsprong waardoor alles in de maak leek voor een massasprint aan de vernieuwde aankomststrook aan de Kop van de Vaart te Roeselare.

Alles te herdoen

Op de voorlaatste beklimming van de Gitsberg moest Wouter Van De Weerhof de rol lossen zodat er gejaagd kon worden op een achttal. Even wat verwarring in het peloton toen Soudal Quick-Step een tik probeerde uit te delen aan de concurrentie maar alles was te herdoen in de laatste ronde. Op de laatste hindernis van de dag, de Gitsberg, kreeg Jaap Roelen van Metec-Solarwatt, een Philippe Gilbert visioen. Hij kreeg het gezelschap van Jesse Kramer (Jumbo-Visma) maar helaas voor hen lag de meet niet 2 kilometer verder zoals in 2011, maar in centrum Roeselare.

 

Massasprint 

De lichte chaos, die typerend is voor onze laatste kilometers richting de overwinningsbloemen, zorgde niet voor een ontregelde sprint.  Er leek even geen maat te staan op Caleb Ewan, maar met een laatste inspanning wist Gerben Thijssen, zich naast Caleb te hijsen en toch de overwinning op te eisen (mooie rijm, al zeggen we het zelf :-) ).

 

Top 5 

1. Gerben Thijssen (Intermarché- Circus- Wanty)

2. Caleb Ewan (Lotto- Dstny)

3. Sam Welsford (Team DSM)

4. Hugp Hofstetter (Team Arkea- Samsic)

5. Piet Allegaert (Cofidis)

 

Lees HIER de volledige uitslag na.  

 

We danken alle medewerkers en sponsors voor hun engagement om deze topeditie mogelijk te maken!

Het was even nagelbijten en afwachten, maar de fotofinish wees uiteindelijk de sympathieke Limburger aan als winnaar van onze 12de Grote Prijs. 

In een eerste reactie liet een overgelukkige Gerben weten "dit absoluut niet verwacht te hebben". Hij dankte dan ook zijn ploeg voor alle steun. 

Caleb Ewan was de ontgoochelde tweede, een andere Australiër, Sam Welsford, vervolledigt de top 3. 

(later meer)

Grote Prijs.

In een eerste reactie liet een overgelukkige Gerben weten dit absoluut niet verwacht te hebben. Hij dankte dan ook zijn ploeg voor alle steun. 

Caleb Ewan was de ontgoochelde tweede, een andere Australiër Sam Welsford vervolledigt de top 3. 

(later meer) 

Een veel voorkomende vraag dit weekend :-) . 

Je kan alle info terug vinden via "wedstrijd/ wedstrijdinfo", mocht je nog vragen hebben, stel ze via onze social media kanalen. 

Alvast een fijne wedstrijd toegewenst!

#gpmonsere23 #lottocyclingcup

 

 

Roeselare telt een grote reuzenfamilie, waar de vereniging "Reusselaere" zeer goed voor zorgt en deze op speciale gelegenheden ook naar buiten brengt. 

Morgen komt reus Jempi de renners begroeten net na de aankomstzone. Goed gedaan gasten! 

 

 

 Op zondag 5 maart vormt onze wedstrijd, vijf dagen na de GP Le Samyn, de tweede manche van de Lotto Cycling Cup. Onze koers, ter nagedachtenis van de betreurde wielerheld Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré vertrekt in Ichtegem en eindigt in Roeselare, de geboorteplaats van de in 1971 verongelukte wereldkampioen. De Australische topsprinter Caleb Ewan start als topfavoriet, de Fransman Hugo Hofstetter kan zondag in West-Vlaanderen de leiding grijpen in de Lotto Cycling Cup.

 Ichtegem is de opvolger van Hooglede als onze startplaats. Om 8u30 begint de ploegenpresentatie op de Markt, waar het uit cortenstaal vervaardigde kunstwerk ‘Ode aan de Vlaamsche Leeuwen’ een centrale plaats inneemt en refereert aan het roemrijke wielerverleden van de gemeente. Om 10u05 weerklinkt het startschot en een kwartiertje later volgt de officiële start in de Kortemarkstraat. De finish – die omstreeks 15u verwacht wordt – blijft in Roeselare, maar de aankomst verhuist van de Beversesteenweg naar de Kaaistraat, aan de kop van de Vaart (Kanaal Roeselare-Leie) ter hoogte van Maselis. 

 

Na een aanloop van 25 km leggen de renners drie grote lokale lussen van 57,8 km rond Roeselare af, goed voor een wedstrijdtotaal van 198,4 km. Op die lokale omloop liggen vier hellingen: de Hoogledeberg in Hooglede (600 meter aan 2,6% gemiddeld), de Ruidenberg in Edewalle-Kortemark (700 meter aan 2,1%), de Lookhuisstraat in Ichtegem (1,2 km aan 1,5%) en de Gitsberg in Gits (400 meter aan 3,2%). De Lookhuisstraat en de Gitsberg zijn kasseihellingen. De Gitsberg wordt wellicht de scherprechter van de wedstrijd, want de top van de laatste beklimming ligt op slechts 9 km van de meet in Roeselare.

 Met Alpecin-Deceuninck, Intermarché-Circus-Wanty, Jumbo-Visma, Soudal-Quick Step, Arkea-Samsic, DSM en Cofidis komen er zeven WorldTour-teams aan de start in Ichtegem, maar de topfavoriet komt uit het kamp van Lotto Dstny. Als de hellingen het peloton niet uit elkaar doen spatten, is Caleb Ewan (Lotto Dstny) wellicht de te kloppen man. De Australiër start met rugnummer 1 en kan op de erelijst zijn ploegmaat Arnaud De Lie opvolgen.

 Ewan zal in Roeselare dan wel moeten afrekenen met onder andere zijn landgenoot Sam Welsford (Team DSM), die in januari twee sprintzeges boekte in de Ronde van San Juan. Ook de Brit Ethan Vernon (Soudal-Quick Step) – dit jaar al goed voor drie overwinningen – de Fransman Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic), de Noor Kristoffer Halvorsen (Uno-X) en de Italianen Jakub Mareczko (Alpecin-Deceuninck), Luca Mozzato (Arkea-Samsic) en Niccolo Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty) zijn podiumkandidaten als het op sprinten aankomt. Belgische snelle mannen om in het oog te houden zijn onder meer Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty), Bert Van Lerberghe (Soudal-Quick Step) en Piet Allegaert (Cofidis).

 

Ook Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck) staat met stip genoteerd. De voormalige Belgische kampioen is één van de meest aanvalslustige renners van het peloton, maar beschikt ook over een sterk eindschot. Vorig jaar finishte De Bondt in een massasprint als tweede voor Hofstetter, Thijssen en Vernon. Andere renners die mogelijk het verschil kunnen maken op de hellingen en kasseistroken zijn onder andere voormalig Nederlands kampioen Timo Roosen (Jumbo-Visma), Jelle Wallays (Cofidis) en de jonge Fransman Mathis Le Berre (Arkea-Samsic), dé revelatie van vorig weekend. 

 Als Hugo Hofstetter zondag in Roeselare in de top 6 eindigt, neemt hij de leiderstrui in de Lotto Cycling Cup sowieso over van Milan Menten, die dinsdag in Dour de GP Le Samyn op zijn naam schreef. Hofstetter finishte als tweede in Le Samyn en is samen met Vino Braet, die negende werd, de enige renner uit de top 10 van de GP Le Samyn die er zondag ook bij is in de Maselis GP Monseré.

 

LIVE OP TV 

De Lotto Cycling Cup is een regelmatigheidscriterium met tien karaktervolle eendagskoersen uit de UCI Europe Tour in België en Nederland. De Maselis GP Monseré is de tweede manche en is op zondag 5 maart vanaf 13u40 live te volgen in Sporza op Eén en op Eurosport.

 

KLASSEMENT LOTTO CYCLING CUP

 

  1. Milan Menten 16 punten
  2. Hugo Hofstetter 14
  3. Edward Theuns 13
  4. Alberto Dainese 12
  5. Luca Mozzato 11
  6. Soren Kragh Andersen 10
  7. Pierre Gautherat 9
  8. Mike Teunissen 8
  9. Vito Braet 7
  10. Andreas Stokbro 6

 

Het veilig laten verlopen van een wielerevenement is een topprioriteit voor onze organisatie.

Denk maar aan de inzet van talloze (mobiele) signaalgevers, politie-, hulp- en veiligheidsdiensten, alles vorm gegeven in een gedetailleerd draaiboek om onze wedstrijd tot in de puntjes veilig te laten verlopen.

We zijn dan ook verheugd om een samenwerking aan te gaan met veiligheidspartner BOPLAN.

Het beveiligen van specifieke plaatsen waar er een risico is op ongelukken, zowel voor renners, medewerkers als publiek is hun opdracht.

Ongetwijfeld spotte je al vroeger hun herbruikbare stootkussens met auditieve en visuele signalen op wielerwedstrijden. 

Lees meer op hun site: www.boplansport.com .  

 

 

 

Tijdens ons persmoment op 10 februari maakten we onze ploegen bekend.

Klik verder naar "wedstrijd" en "wedstrijdinfo" en ontdek welke 25 teams er rondjes rijden tussen Ichtegem en Roeselare. 

 

De voorlopige deelnemerslijst vind je hier terug. 

 

Fijn nieuws! 

We sloten een contract af met gemeente Ichtegem waardoor de renners vanaf 2023 in het centrum van Ichtegem zullen starten.

Ook de ploegbussen zullen er post vatten, en uiteraard zal de podiumpresentatie daar ook gebeuren. 

De gemeente heeft een rijke wielertraditie en behoorde al enige tijd tot het parcours van onze wedstrijd met o.a. de fel gesmaakte passages op de kasseistrook van de "Lookhuisstraat". 

Ook de samenwerking met Stad Roeselare werd verlengd. De finish blijft dus in Roeselar e, we verplaatsen deze naar de Kaaistraat waar de renners na een rechte strook van 3 kilometer (Mandellaan) dan de bocht nemen en eindigen in de omgeving van de kop van de Vaart.

 

 

Noteren maar: zondag 5 maart: de 12de editie van onze G.P. tussen Roeselare en Ichtegem.

Onze wedstrijd blijft vernieuwen, blijf onze socials volgen en blijf als eerste op de hoogte van onze race! 

 

 

Foto Cor Vos

De GP Monseré 2022 is gewonnen door Arnaud De Lie. Na een koers van 203 kilometer tussen Hooglede-Gits en Roeselare was de 19-jarige sprinter van Lotto Soudal als eerste aan de finish, voor Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) en Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic). De Lie is de opvolger van Tim Merlier in de manche van de Exterioo Cycling Cup.

De eerste kopgroep bestond uit Thomas Joseph (Minerva), Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise), Robin Orins (Elevate p/b Home Solution Soenens), Jon Knolle (Saris Rouvy Sauerland) en Robert Scott (WiV SunGod). Zij kregen halfweg koers een zesde renner mee in de persoon van Jonas Hvideberg (Team DSM). De voorsprong van het zestal was maximaal vijf minuten.

Doordat de kopgroep moest stoppen voor een gesloten overweg, liep de voorsprong binnen korte tijd terug naar minder dan een minuut. Sprintersploegen Lotto Soudal en Sport Vlaanderen-Baloise hielden daardoor de benen wat stil, om de koplopers weer extra ruimte te geven.

Peloton dunt uit in de slotfase
Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde (een circuit van 50 kilometer doorheen Roeselare, Hooglede-Gits, Kortemark, Koekelare, Ichtegem, Torhout en Lichtervelde) was het verschil een kleine anderhalve minuut. Die voorsprong daalde razendsnel toen in het peloton de treintjes op de rails gezet werden. Er was flink wat nervositeit, omdat ook de wind een rol speelde. Op 19 kilometer van de finish volgde een hergroepering.

Arkéa-Samsic en Quick-Step-Alpha Vinyl namen de kop in het peloton, dat ondertussen flink was uitgedund door de wind, de opeenvolging van korte klimmetjes, kasseistroken en smalle wegen. Op de laatste keer Gitsberg plaatste Ludovic Robeet een demarrage, die acht seconden wegreed van de rest. Op anderhalve kilometer van de meet werd hij echter weer gegrepen.

In de slotkilometer trok Lotto Soudal de sprint op gang, waarna het uitdraaide op een sprint tussen Arnaud De Lie en Hugo Hofstetter. De Belgische sprinter, die eerder dit seizoen ook al won op Mallorca, was ruim sneller en kon op tijd juichen. Dries De Bondt werd met een knappe jump nog tweede, voor Hofstetter. 

 

 

De openingskoers op uitsluitend West-Vlaamse bodem, de 11° Grote Prijs Jean-Pierre Monseré #VANRSL, zal doorgaan op zondag 6 maart 2022. De Grote Prijs Jean-Pierre Monseré #VANRSL is uitgegroeid tot een certitude in het huidige wielerlandschap en traditiegetrouw één van de eerste afspraken op de internationale wielerkalender. De wedstrijd maakt deel uit van de Exterioo Cycling Cup, een regelmatigheidscriterium van enkele vooraanstaande UCI 1.1 wedstrijden in België en Nederland.

 

Volg onze nieuwspagina met updates over de 11°Grote Prijs Jean-Pierre Monseré#VANRSL.

 De 11° Grote Prijs Jean-Pierre Monseré #VANRSL is de 2° manche in de Exterioo Cycling Cup, de opvolger van de Bingoal Cycling Cup.
De Exterioo Cycling Cup is een regelmatigheidscriterium van 11 vooraanstaande UCI 1.1 wedstrijden in België (9x) en nu ook in Nederland (2x)
De wedstrijden worden rechtstreeks uitgezonden op Sporza en Eurosport. 

 

28,15,0,50,1
25,600,60,1,1000,1000,25,2000
90,300,1,50,12,25,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,1,0,0,1,30,10,5,0,0,0,10,0,1
Deceuninck
Deceuninck
Maselis
Maselis
Subaru
Subaru
Dovy
Dovy
Roeselare
Roeselare